Web Analytics Made Easy - Statcounter

دکتر جعفرزاده کارشناس فضای مجازی و مدرس سواد رسانه ای معتقد است اگر بیش از سه ساعت در روز در فضای مجازی باشــیم بهآن معتادیم که به آن اعتیاد آنلاین می گویند که یکی عوارض این مســئله پرخاشگری و افسردگی است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ نقل از پایگاه خبری تحلیلی شیرازه؛ سالهاست موضوع لزوم حاکمیت و حکمرانی بر فضای مجازی به عنوان یکی از مطالبات نظام جمهوری اسلامی ایران مطرح است و بارها نیز این موضوع در شورای عالی فضای مجازی به عنوان بالاترین نهاد سیاست گذاری کشور در عرصه فضای مجازی بررسی شده است، اما شواهد نشان می‌دهد که این سیاست گذاری راه به جایی نبرده و کشور به دلیل عدم استقلال در این فضا، از تصمیم گیری های خارجی ضربه می‌خورد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در آخرین تجربه می‌توان به اقدام شبکه اجتماعی اینستاگرام اشاره کرد این شبکه یکی از شبکه‌های پرطرفدار در ایران محسوب می‌شود که بیش از ٢۵ میلیون ایرانی عضو آن هستند و بخش اعظمی از پهنای باند کشور ما را به خود اختصاص داده است. با این حال این شبکه به دلیل عمل به دستورات و قانون آمریکا برای تحریم علیه ایران در اقدامی جدید حذف حساب کاربری شخصیت‌ها و مقامات نظام را در دستور کار خود قرار داد. در بــاره وضع فعلی فضای مجازی کشور گفتگویی داشته ایم با دکتر مرتضــی جعفرزاده؛کارشناس فضای مجازی و مدرس سواد رسانه ای که در ادامه پیش روی شماست:  

در ابتدای صحبت بفرمایید تحلیل کلی شما نسبت به وضع فعلی فضای مجازی چیست؟

به فضای مجازی در کشور ما هنوز به عنوان یک استراتژی نگاه نمی کنند. همان جوری که به سینما به عنوان یک استراتزی نگاه نمی کنند. در کشــورهای دیگر به سینما به عنوان یک صنعت نگاه می کنند. کلیه سیاســت گذاری ها در اروپا و خصوصا در آمریکا در وزارت دفاع هست. ولی فضای مجازی ما دست وزارت ارتباطات است و در اختیار یک جوان سی و چند ساله. اما در آنجا استراتژیست ها و قشر نخبگانی دارند در فضای مجازی کار می کنند. حداقل پنجاه شصت پژوهشگاه دارند روی فضای مجازی کار می کنند. ده پانزده پژوهشگاه فقط روی فضای مجازی ایران کار می کنند. یک فلشبک به وقایع ده سال گذشته ایران بزنید. ببنید فضای مجازی چگونه توانسته مولفه های اجتماعی و سیاسی ایران را تغییر بدهد. مثلا سال 88من یادم هست فیس بوک فعال بود. فیس بوک داشت جریان سازی سیاسی می کرد. که آن زمان کلینتون گفته بود سیاست ما نسبت به ایران سیاست فیس بوکی است.        
  شکل گیری فضای این چنینی در عصر امروز را ناشی از چه سیاست هایی می بینید؟ آمریکا سیاســتی دارد به عنوان جهانی شدن.آقا شما چه جوری میخواهی دنیا را دهکده کنی؟ از طریق ارتباطات. آمریکایی ها دنبال این بودند کــه ارتباطات را در صدر تمام معادلات دنیا قراربدهند. پس آمدند سخت افزار موجود را در اختیار دنیا قرار دادند. هر سال وزارت دفاع آمریکا از مایکروسافت می خواهد که ویندوز را در اختیار مردم قرار دهد تا همه در یک پروسه جهانی شدن قراربگیرند. شما نمی توانید از اینها فرار کنید. مگر اینکه قید همه ی اینها را بزنید که این نشدنی است. چرا یکسری نرم افزار ها بصورت رایگان در اختیار ما قرار می گیرند؟ برای اینکه ما را مدیریت کنند.
  بنظر شــما راهکارهای ترمیم این آســیب ها چیست وچگونه می توان مولفه های اجتماعی را نســبت به این راهکار ها هوشیار ساخت؟ اولین رویکردی که ما باید داشــته باشــیم این است که در زمینه فضای مجازی آ گاه ســازی کنیم.آن جوانی که می خواهد وارد فضای مجازی شود باید آگاهی داشته باشد. وقتی شما می خواهید رانندگی کنید باید گواهینامه داشــته باشید. شما بی هیچ سوادی چگونه می خواهید وارد دنیای دیگری شوید. ما نمی دانیم تلگرام و اینستاگرام مال کیست؟ سرورهای آن کجاست؟ یا چند ساعت در روز می توانیم در فضای مجازی باشیم! اگر بیش از سه ساعت در روز در فضای مجازی باشــیم معتادیم. به آن می گویند اعتیاد آنلاین. عوارض این مســئله پرخاشگری و افسردگی است. در تمام کشــورهای دنیا برای استفاده از فضای مجازی شرط دارند.

شفاف تر مثالی می زنید؟ ببینید در آمریکا نمی توانید برای بچه ی زیر 8سال تبلت بخرید. بخرید پلیس شما را جریمه می کند. نوجوان های زیر 15سال نمی توانند مســتقیما از اینترنت اســتفاده کنند. ایمن سازی نکردیم. چقدر خودکشی و اعتیاد داریم که علتش فضای مجازی هست؟ چقدر بحــران های اجتماعی داریم که علــت العلل آن فضای مجازی اســت؟ بعد از آگاهی بخشی سواد رسانه ای است. تا سال۲0۲0 هر کس سواد فضای مجازی نداشته باشه بی سواد محسوب می شــود. دیدید در زمینه های بهداشتی یک سری آگاهی هایی می دهند که نمیدانم فشار خون شما را بگیرند و از این صحبت ها. یعنی چی! یعنی دارند حساس تان می کنند. دارند سیگنال های اجتماعی را نسبت به این ها حساس می کنند. حتما باید یک اتفاقی بیافتد که مسئولین هوشیار بشوند. در فضای مجازی ما پیشگیری بعد از درمان اســت! بخشی از این قضیه را در وهله اول با آگاهی بخشی، دوم با سواد فضای مجازی حل کنیم. سوم برخورد سلبی است. دولت باید در این زمینه کار کند. کما اینکه من معتقدم خود دولت دوست دارد عده ای در فضای مجازی سرشان گرم باشد، نفهمند دارد در کشــور چه می گذرد. برای همین هم هست که شورای عالی فضای مجازی تشکیل جلسه نمی دهند. برای همین اســت که اینترنت را ملی نمی کنند. تا بستر برای صحبت های اپوزسیون فراهم باشد. چون پیگیری آن دشوار است.
  فضای حاکم بر شــبکه هــای مجازی را چگونــه ارزیابی می کنید؟ ظهور و بروز آسیب ها را در کدام پیام رسان جدی تر می بیند؟ مســئله این است که برنامه های کشورهای غربی در کدام شبکه های اجتماعی تعریف می شود؟ هر کدام از شبکه های اجتماعی یک کار ویژه دارند. مثلا کار ویژه واتس آپ انتقال پیام هست. شما به هر کسی که شــماره او را داشته باشید هر موقع هر پیامی دلتان خواست می توانید بدهید. در ایران واتس آپ کاربران زیادی دارد. تلگرام یک ســطح بالاتر است. فضای آن مهندسی شده است. ارتباطات در آن نظام مند شده است. در فضای واتس آپ دارد جریان سازی اخلاقی می شود؛ در حالی که در تلگرام دارد جریان سازی سیاسی میشود و با توجه به اینکه سرورهای آن آمده در اسراییل دارد از آنجا مدیریت می شود. ادمین های واتس آپ بعضا دبی هستند که اغلب ایرانی اند و پول شان را می گیرند و توی این زمینه ها کار می کنند. در اینستاگرام فضا متفاوت است. تحقیقا می توان گفت حداقل بیش از پنجاه درصد از مدل های شــاخ ایران در اینستاگرام هستند. چون فرم اینستا بیشتر عکس و فیلم است. برخلاف تلگرام که نوشته است. شما صفحه دارید. آسیب های اجتماعی در اینستا غوغا می کند. بنده مدتی است اینستاگرام خودم را پاک کرده ام. چون در جامعه ی ما یک سری محدودیات هایی وجود دارد. شدیدا فضای مجازی مستعد است برای کســانی که عقده های روحی و روانی دارند. در توییتر هم که فضا بیشتر نخبگانی است و صحبت های دیالکتیک رد و بدل می شود.
  در آخر جهت جمع بندی بگویید که نگاه ما در این حوزه و مسائل پیرامونی آن باید چگونه باشد؟ ما باید به ســمت آگاه بخشی، سواد رسانه ای، تشکیل جبهه ی فعالین فرهنگی و مطالبه از مســئولین برویم. ما در بحث فضای مجازی باید نگاه مان نگاه تمدن محور باشــد. بحث نرم افزاری تمدن سبک زندگی است. الان فضای مجازی مستقیما دارد این مســئله را بمباران می کند که بخش نرم افزاری تمدن ما شــکل نگیرد. برخورد سلبی و فیلترینگ مقطعی است. یک زمانی شما فرهنگ سازی می کنید مثل چین و روسیه هیچ اتفاقی هم نمی افتد ولی در کشور ما نه. رویکرد مسئولین ما این را نشان می دهد که نیازی به اصلاح این فضا ندارند، این باید از بین برود.   انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۵۱۹۶۴۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

محسن رضایی: سهم‌خواهی به نظام و مردم آسیب می‌زند

به گزارش گروه سیاسی ایسکانیوز؛ محسن رضایی در آستانه برگزاری دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی در دیدارهای جداگانه با داوری و روح الامینی، دبیر و معاون امور استان‌های شانا و دبیران جریانات سیاسی دیگر بر وحدت گروه‌های انقلابی تاکید کرد.

بیشتر بخوانید؛ محسن رضایی: ارتباط ایران با جبهه مقاومت دستوری و آمرانه نیست

وی در دیدار با نادی، جراره و شورای مرکزی شریان، رائفی پور و سعید محمد و شورای مرکزی صبح ایران و احمد نادری و شورای مرکزی جماران گفت: باید از رویش‌های انقلاب استقبال و از هرنوع تفرقه جلوگیری کرد.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با تاکید بر ضرورت حفظ وحدت در جبهه انقلاب، افزود: همبستگی و برادری از ارزش‌های اصیل انقلاب اسلامی است که امروز بیش از هر زمانی باید مورد توجه باشد و اکنون ملت و نظام، نیازمند صف فشرده نیروهای انقلاب و کارآمدی جبهه انقلاب است و راه آن قاعده‌محوری به جای شخص‌محوری است.

وی با یادآوری شرایط حساس کشور پس از طوفان الاقصی و عملیات «وعده صادق» اظهار کرد: موقعیت ایران در غرب آسیا بیش از گذشته تعیین‌کننده شده است، بنابراین فرصت‌ها و تهدیدات جدیدی درمقابل کشور قرار گرفته است. در چنین شرایطی وحدت نیروهای انقلاب و تلاش همگانی برای بهبود وضعیت اقتصادی کشور رمز عبور از تهدیدات و بهره‌برداری از فرصت‌هاست. هر نوع تک‌روی و سهم‌خواهی آسیب بزرگی به نظام و مردم خواهد زد. امروز بشدت نیازمند عقلانیت جمعی اشخاص و جریانات سیاسی کشور هستیم.

رضایی با تاکید بر اهمیت مشارکت مردم در انتخابات گفت: انتخابات مجلس‌ باوجود شرایط سخت اقتصادی با حضور مردم انجام شد که نشان دادند تنها راه اصلاح کشور انتخابات و مردم‌سالاری است. حضور سلیقه‌های مختلف سیاسی، مشارکت مردم را جدی‌تر و بیشتر می‌کند.

وی گفت: رقابت باید برادرانه و به دور از منازعه باشد. انتقادات باید منصفانه و همراه با ضوابط اخلاقی صورت گیرد و فضا برای رویش‌های جدید مهیا باشد. تحمل سلیقه‌های سیاسی علامت بلوغ عقلانیت گروه‌های سیاسی است.

در این نشست‌های جداگانه نادی و جراره از شریان، احمد نادری از جماران، رائفی‌پور و سعید محمد از صبح ایران، با تشریح روند شکل‌گیری جریان‌ها و تشکل‌های خود، به بررسی اجمالی دور اول انتخابات و برخی گله‌مندی‌ها پرداختند و آمادگی خود برای گفت‌وگو با سایر گروه‌های جبهه انقلاب را اعلام کردند.

محسن رضایی نیز در جلسه با داوری و روح الامینی، دبیر و معاون امور استان‌های شانا، بر وحدت همه گروه‌های جبهه انقلاب ازجمله شانا، پایداری، شریان، جماران، صبح ایران و تحول‌خواهان وسایر گروه‌ها تأکید کرد و اعضای شانا هم نظراتشان را بیان کردند.

منبع: ایسنا

انتهای پیام/

کد خبر: 1229413 برچسب‌ها محسن رضایی

دیگر خبرها

  • تمدید فرصت ارسال آثار به جشنواره «آسمون»
  • تاکید پلیس بر‎اخلاق‎ ‎مداری‎کاربران‎ ‎مجازی‎ در‎انتخابات‎
  • پلیس فتا با محتواهای مبتذل در فضای مجازی برخورد می‌کند
  • طرح ویژه پلیس فتا برای پاکسازی فضای مجازی از جرائم اخلاقی
  • اجرای طرح عملیاتی پلیس فتا برای برخورد با لایوهای مستهجن و محتوای مبتذل در فضای مجازی
  • تک‌روی و سهم‌خواهی به نظام و مردم آسیب می‌زند
  • محسن رضایی: سهم‌خواهی به نظام و مردم آسیب می‌زند
  • ببینید/ ایران از واقعیت تا فضای مجازی
  • بلومبرگ: عربستان فعالان منتقد اسرائیل را دستگیر می‌کند
  • پرطرفدارترین تیم فوتبال ایران با روایت صفحات مجازی